Nesvarbu, ar esate entuziastingas namų šefas, ar profesionalas, ieškantis geriausios įrangos savo virtuvei, visai šalia tinkamų peilių taip pat norėsite atkreipti dėmesį į tinkamos keptuvės pasirinkimą. Plieninės keptuvėsDėl savo tvirtumo ir universalumo jie tampa vis populiaresniu pasirinkimu. Jei ieškosite geriausios medžiagos rekomendacijos iš profesionalo, atsakymas greičiausiai bus plienas arba ketaus. Pasinerkime į plieninių keptuvių pasaulį ir sužinokime, kodėl bent viena iš jų turėtų būti jūsų virtuvės įrangos dalis.
Kodėl plieninė keptuvė?
Plienas virtuvėje vertinamas dėl savo patvarumo ir gebėjimo pasiekti aukštą temperatūrą, todėl puikiai tinka ne tik puikiai ir tolygiai iškeptiems kepsniams, bet ir subtilioms daržovėms ar saldiems patiekalams, pavyzdžiui, blynams ar blyneliams, ruošti. Kad ir kokiam tikslui pasirinktumėte plieną, be kita ko, būsite maloniai nustebinti jo šilumos laidumu, tolygiu šilumos paskirstymu ir matmenų stabilumu.
Atsparumas:Plieninės keptuvės yra pagaminti taip, kad tarnautų ilgus metus. Jie nėra jautrūs pažeidimams ar deformacijoms, todėl net ir intensyviai naudojami išlaikys savo formą ir funkcionalumą.
Aukšta temperatūra: Šiose keptuvėse galima kepti labai aukštoje temperatūroje, o tai idealiai tinka tokiems metodams kaip mėsos apkepimas (greitas apkepimas), kuris garantuoja nuostabiai traškią plutelę, kurios negalima išgauti, pavyzdžiui, naudojant teflono keptuves.
Universalumas: Jos puikiai tinka įvairiems patiekalams ruošti - nuo kepsnių iki keptų daržovių ir naminių blynų ar blynelių.
Saugumas: Priešingai nei kai kurios nepridegančios keptuvės, plieninės keptuvės neišskiria toksinių medžiagų net veikiamos aukštos temperatūros.
Galimybė perdirbti: Plienas yra viena geriausiai perdirbamų medžiagų pasaulyje, todėl jis yra ekologiškai atsakingas virtuvės reikmenų pasirinkimas. Plieno gaminių naudojimas gali padėti sumažinti atliekų kiekį ir skatinti tvarų išteklių naudojimą.
Trūkumai
Pradinis paruošimas: Prieš pirmą kartą naudojant keptuvę, ji turi būti tinkamai išdegta (šis procesas pagerina jos nelimpančias savybes).
Priežiūra: Keptuves iš plieno reikia reguliariai prižiūrėti, įskaitant plovimą rankomis (tačiau dažnai pakanka nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, jei yra pakankamai nelimpančios dangos), kruopščiai džiovinti ir retkarčiais apdoroti aliejumi, kad būtų išlaikytas optimalus veikimas ir nelimpanti danga.
Svoris: Plieninės žarnos gali būti sunkesnės už analogiškas žarnas, pagamintas iš kitų medžiagų, o tai kai kuriems naudotojams gali būti trūkumas.
Geriausios plieninės keptuvės pagal klientų atsiliepimus
Plieninės keptuvės paruošimas prieš pirmąjį naudojimą
Prieš pirmą kartą naudojant plieninę keptuvę svarbu ją įkaitinti. Šis procesas sukuria apsauginį sluoksnį, kuris sumažina sukibimą ir padidina keptuvės ilgaamžiškumą. Deginant keptuvę reikia ją išvalyti, patepti aliejumi ir įkaitinti iki aukštos temperatūros. Taip aliejus polimerizuojasi ir susidaro apsauginis sluoksnis. Paprastai tariant - Kuo juodesnį keptuvės paviršių palaipsniui pasieksite, tuo geresnėmis savybėmis ji jus apdovanos. Tik tiek, kad savo nelimpančiomis savybėmis gerokai pranoksta keptuves, pagamintas iš kitų medžiagų, kurių nepridegantis paviršius linkęs braižytis.
Vaizdo instrukcijos
Kaip sudeginti plieninę keptuvę
Pradinis plieninės keptuvės apdorojimas - tai neapsimoka, o jūs būsite apdovanoti puikiai paruošta keptuve savo kulinarinei kelionei!
Puikiai tinka kepti, ruošti rizotą, padažus ir mėsą
CULINA TIP
Rinkdamiesi plieninę keptuvę atsižvelkite į jos dydį ir formą, atsižvelgdami į tai, ką dažniausiai gaminate. Mažesnės keptuvės puikiai tinka vienai porcijai, o didesnės bus naudingos gaminant maistą visai šeimai. Keptuvės forma ir gylis bei jos krašto aukštis turi įtakos tam, kaip lengva bus maišyti, apversti ar patiekti tam tikrą patiekalą. Pvz.blynams yra tinkama keptuvė su žemu kraštu,kepsniams vėl tiks dugnui su tipiniu tinkleliu.
Ketaus keptuvė su anglies priemaiša, ypač iki 2,14 %, kitaip vadinama anglinio plieno keptuve. Patvarus kotas, pagamintas iš grynų, natūralių medžiagų be galimai kenksmingų cheminių medžiagų, kuris gali susidoroti su bet kokiais virtuvės iššūkiais.
Jis pagamintas iš anglinio plieno, kuris yra geležies lydinys su nedideliu kiekiu anglies. Anglinis plienas yra kietesnis ir patvaresnis nei gryna geležis.
Plieninės keptuvės gali būti lengvesnės nei ketaus, todėl jas lengviau valdyti.
Jos greitai reaguoja į temperatūros pokyčius, todėl tinka gaminti maistą, kai reikia visiškai kontroliuoti.
Plienines keptuves reikia reguliariai prižiūrėti: švelniai plauti, kruopščiai džiovinti ir retkarčiais patepti alyva, kad nerūdytų ir išlaikytų nelimpančias savybes.
Geležinė keptuvė, kurios sudėtyje yra daugiau nei 2,14 % anglies, dažnai būna šiek tiek sunkesnė ir tvirtesnė už plieninę keptuvę. Tačiau ji nenuvilia ilgaamžiškumu ir stabilumu, be to, ir šiuo atveju tai yra keptuvė, pagaminta iš grynai natūralių medžiagų, kurios į maistą neišskiria jokių kenksmingų medžiagų.
Ketaus keptuvės gaminamos iš geležies lydinio, kuriame anglies yra daugiau nei angliniame pliene, todėl jos pasižymi būdingomis savybėmis.
Jie yra sunkesni ir tvirtesni, o tai gali būti privalumas tolygiam paskirstymui ir temperatūros išlaikymui, tačiau trūkumas tvarkant.
Jie pasižymi puikia šilumine talpa (= ilgai išlaiko temperatūrą), todėl idealiai tinka lėtai kepti ar skrudinti.
Mūsų patarimas
Skaityti
Taip pat
Ketaus, plieno, nerūdijančio plieno keptuvės: didelis keptuvių palyginimas
Svarstote, kokia keptuvės medžiaga jums tinka? Atsakymus rasite mūsų ekspertų vadove.
Plieninės ar ketaus keptuvės pasirinkimas priklauso nuo jūsų pageidavimų ir maisto gaminimo stiliaus. Plieninės keptuvės greičiau įkaista ir yra lengvesnės, o tai gali būti privalumas greitai kepant. Kita vertus, ketaus keptuvės ilgiau išlaiko šilumą, todėl idealiai tinka lėtam virimui ir kepimui.
Ar galiu naudoti plieninę keptuvę indukcijai?
Taip, esu! Plienas yra feromagnetinis metalas, todėl jis neturi nė menkiausių problemų su indukciniais šilumos šaltiniais. Tačiau turėkite omenyje, kad paprastai nerekomenduojama naudoti vadinamosios stiprintuvo funkcijos, kurią naudojant gali per daug perkaisti ir tada maistas beveik akimirksniu sudegti.
Ar plieninė keptuvė tinkama naudoti ant ugnies arba orkaitėje?
Pats plienas gali atlaikyti atvirą ugnį, kepsninę ir orkaitę. Tačiau visada reikėtų atsižvelgti į rankenos medžiagą. Visada įsitikinkite, kad konkretus pasirinktas modelis atitinka reikalavimus, keliamus naudojimui orkaitėje arba ant ugnies.
Kaip prižiūrėti plieninę keptuvę?
Plienas jums atsilygins maksimaliai savo puikiomis savybėmis, jei tinkamai jį prižiūrėsite. Apdeginkite jį prieš pirmą kartą naudodami, po kiekvieno naudojimo plaukite rankomis ir nenaudokite abrazyvinių medžiagų. Dėl jo polinkio rūdyti visada kruopščiai jį išdžiovinkite ir venkite ilgai mirkyti sudegintus maisto likučius. Kartkartėmis keptuvę "masažuokite" aliejumi, kad susidarytų dalinis apsauginis hidrofobinis sluoksnis.
Kuo skiriasi plieninės ir geležinės keptuvės?
Plienas yra geležies ir nedidelio kiekio anglies lydinys. Į geležį pridėjus daugiau anglies, gaunamas ketus. Grynos geležies keptuvės yra minkštesnės ir ne tokios patvarios kaip keptuvės, į kurias pridėta anglies (t. y. plieno ir ketaus), todėl ieškodami geležinių keptuvių dažniausiai rasite tokių lydinių kaip anglinis plienas ir ketus, kurių savybės yra vienodos, išskyrus kai kuriuos skirtumus (paaiškintus pirmiau straipsnyje).