Maisto gaminimas be riebalų, be pastangų ir be degėsių turi savo neginčijamą žavesį ir daugelį metų teflonas buvo jo sinonimas. Tačiau ką daryti su visais tais straipsniais, įspėjančiais apie jo keliamą pavojų sveikatai? Ar tikrai turėtume bijoti ir bekompromisiškai atsikratyti teflono indų?ar tikrovė yra visiškai kitokia? Pažvelkime, koks iš tikrųjų yra teflonas.
Anksčiau teflonas buvo gaminamas naudojant perfluoroktano rūgštį (PFOA) - cheminę medžiagą, kurios nei žmogaus organizmas, nei gamta negali suskaidyti. Todėl 2013 m. dauguma gamintojų, vykdydami tarptautinį PFOA valdymo programos susitarimą, įsipareigojo nutraukti šios medžiagos naudojimą, o nuo 2015 m. jos naudojimas maisto pramonėje uždraustas visam laikui.
Todėl šiuolaikiniai tefloniniai indai laikomi visiškai saugiais, o dėl senų indų nereikia nerimauti, jei jie naudojami teisingai - jie neperkaista ir ant jų negaminama, jei jų paviršius pažeistas.
Nepamirškite, kad, kaip niekur kitur, taip ir nelipnių indų atveju, statymas ant kokybės yra saugumo garantija. Gerai žinomi gamintojai garantuoja, kad jų gaminiuose nėra pavojingų medžiagų ir jie atitinka griežčiausius standartus. Tuo tarpu naudojant itin pigius indus, iš kurių negalite žinoti, iš ko jie pagaminti, rizikuojate ne tik trumpesniu tarnavimo laiku, bet visų pirma savo sveikata.
Įsivaizduokite, kad atrandate medžiagą, kuri yra tokia lygi, kad prie jos niekas nelimpa. Būtent taip nutiko chemikui Roy Plunkettui 1938 m., kai jis atsitiktinai sukūrė tefloną. Iš pradžių tyrimas buvo skirtas kariniams tikslams - teflonas turėjo apsaugoti nuo agresyvių cheminių medžiagų. Tačiau po karo imta ieškoti būdų, kaip šią stebuklingą medžiagą panaudoti kasdieniame gyvenime.
Prancūzas Marcas Grégoire'as pirmasis tefloną panaudojo ant keptuvės - ir štai gimė nelimpančių indų pasaulis! Jo dėka kepimas nebebuvo siejamas su šveitimu, ir virėjai visame pasaulyje galėjo lengviau atsikvėpti.
- Keraminiai paviršiaikurie šiek tiek mažiau nelimpa, bet gali atlaikyti aukštesnę temperatūrą,
- Mineraliniai paviršiaipavyzdžiui, granito, taip pat yra mažiau nelimpančios, bet labai patvarios,
- Titano paviršiaikurie pasižymi išskirtiniu tvirtumu ir nelimpančiomis savybėmis, todėl ilgai tarnauja.
Geriausios nepridegančios keptuvės pagal klientų atsiliepimus
Ar namuose turite senų tefloninių indų? Tuomet reikia būti atsargiems, bet nepanikuoti. Kaip minėta, senesni tefloniniai paviršiai tikriausiai buvo pagaminti naudojant PFOA - medžiagą, kuri, įkaitinta iki labai aukštos temperatūros, siejama su
Taip pat kyla pavojus dėl ilgalaikio PFOA garų įkvėpimo. Jie pradeda išsiskirti esant 260 °C temperatūrai, o nuo maždaug 300 °C temperatūros gali sukelti vadinamąjį polimerų dūmų karštinė. Jo simptomai panašūs į klasikinio gripo, tačiau, skirtingai nuo jo, jis labai greitai išnyksta. Vis dėlto tiesa ta, kad šios problemos dažniau pasireiškia žmonėms, dirbantiems su PFOA pramonės įmonėse, kuriose gana dažnai būna aukšta temperatūra ir ilgą laiką išsiskiria garai. Įprastai gaminant maistą tefloninė keptuvė (jei jos neperkaitinate) įkaista iki maždaug 150 °C, todėl pavojaus karščiuoti nuo polimero garų nėra.
Tačiau jei namuose turite paukštį, visada saugokitės, nes net ir nedidelė PFOA garų koncentracija jam yra mirtina.
Tačiau daugiausia dėmesio reikėtų skirti sugadinti tefloniniai indai! Labai tikėtina, kad paviršiaus dalys patenka į ruošiamą maistą, o iš jo - į virškinimo sistemą. Ji jas išstums, bet kas nori teflono savo organizme? Štai tada verta išmesti seną tefloninę keptuvę ir pakeisti ją nauja, nekenksminga jūsų sveikatai.
Geriausi nepridegantys puodai pagal klientų atsiliepimus
- Venkite perkaitimo
Neįkaitinkite tuščios keptuvės ir visada kepkite ant vidutinės ugnies. - Švelnūs įrankiai
Pamirškite metalinius šaukštus ir apverstuvus - medis, plastikas arba silikonas yra vieninteliai tikri nelimpančių paviršių draugai. - Budrumas žalos atveju
Jei pastebėjote, kad paviršius subraižytas, indus reikia pakeisti. Niekas nenori, kad į maistą patektų teflono ar kitų nelimpančių paviršių gabalėlių.
- Lengvas valdymas
Nelipnus patiekalai viduje yra aliuminio korpusas, todėl net didelės keptuvės yra lengvos ir su jomis lengva dirbti. - Lengva priežiūra
Maisto likučiai lengvai nuslysta nuo paviršiaus, todėl valymas trunka maždaug tiek pat laiko, kiek ir lėkštės plovimas. - Prieinamumas
Nelipnus keptuvės a puodai yra įvairių kainų kategorijų, todėl kiekvienas gali išsirinkti.
Galutinis verdiktas
Dėl originalaus teflono verta įspėti, tačiau šiuolaikiniai nelimpančios dangos indai gaminami atsižvelgiant į sveikatą, todėl dėl to nerimauti nereikia. Jei ieškote visiškai saugaus, tačiau nelimpančio sprendimo, puikus pasirinkimas yra titano keptuvės if puodaikurie pasižymi patvarumu, ilgaamžiškumu ir puikiais kepimo rezultatais.