Tiesa apie teflono indus

teflonove nadobi

Maisto gaminimas be riebalų, be pastangų ir be degėsių turi savo neginčijamą žavesį ir daugelį metų teflonas buvo jo sinonimas. Tačiau ką daryti su visais tais straipsniais, įspėjančiais apie jo keliamą pavojų sveikatai? Ar tikrai turėtume bijoti ir bekompromisiškai atsikratyti teflono indų?ar tikrovė yra visiškai kitokia? Pažvelkime, koks iš tikrųjų yra teflonas.

Kokybiškos nelimpančios keptuvės
Ar teflonas kenkia sveikatai?

Anksčiau teflonas buvo gaminamas naudojant perfluoroktano rūgštį (PFOA) - cheminę medžiagą, kurios nei žmogaus organizmas, nei gamta negali suskaidyti. Todėl 2013 m. dauguma gamintojų, vykdydami tarptautinį PFOA valdymo programos susitarimą, įsipareigojo nutraukti šios medžiagos naudojimą, o nuo 2015 m. jos naudojimas maisto pramonėje uždraustas visam laikui.

Todėl šiuolaikiniai tefloniniai indai laikomi visiškai saugiais, o dėl senų indų nereikia nerimauti, jei jie naudojami teisingai - jie neperkaista ir ant jų negaminama, jei jų paviršius pažeistas.

Nepamirškite, kad, kaip niekur kitur, taip ir nelipnių indų atveju, statymas ant kokybės yra saugumo garantija. Gerai žinomi gamintojai garantuoja, kad jų gaminiuose nėra pavojingų medžiagų ir jie atitinka griežčiausius standartus. Tuo tarpu naudojant itin pigius indus, iš kurių negalite žinoti, iš ko jie pagaminti, rizikuojate ne tik trumpesniu tarnavimo laiku, bet visų pirma savo sveikata.

Kaip buvo pagamintas teflonas?

Įsivaizduokite, kad atrandate medžiagą, kuri yra tokia lygi, kad prie jos niekas nelimpa. Būtent taip nutiko chemikui Roy Plunkettui 1938 m., kai jis atsitiktinai sukūrė tefloną. Iš pradžių tyrimas buvo skirtas kariniams tikslams - teflonas turėjo apsaugoti nuo agresyvių cheminių medžiagų. Tačiau po karo imta ieškoti būdų, kaip šią stebuklingą medžiagą panaudoti kasdieniame gyvenime.

Prancūzas Marcas Grégoire'as pirmasis tefloną panaudojo ant keptuvės - ir štai gimė nelimpančių indų pasaulis! Jo dėka kepimas nebebuvo siejamas su šveitimu, ir virėjai visame pasaulyje galėjo lengviau atsikvėpti.

panvicka na palacinky

nepřilnavé materiály
Ar teflonas yra vienintelė nelimpanti medžiaga?
Taip nėra. Tai yra:
  • Keraminiai paviršiaikurie šiek tiek mažiau nelimpa, bet gali atlaikyti aukštesnę temperatūrą,
  • Mineraliniai paviršiaipavyzdžiui, granito, taip pat yra mažiau nelimpančios, bet labai patvarios,
  • Titano paviršiaikurie pasižymi išskirtiniu tvirtumu ir nelimpančiomis savybėmis, todėl ilgai tarnauja.
Tiesa ta, kad dauguma gamintojų kuria ir patentuoja savo medžiagas, pasižyminčias nelimpančiomis savybėmis. Gerai žinomi nelimpančių indų gamintojai yra šie WMF, "De Buyer, Tefal arba Woll.

Geriausios nepridegančios keptuvės pagal klientų atsiliepimus


Image
Kada išmesti tefloninę keptuvę?

Ar namuose turite senų tefloninių indų? Tuomet reikia būti atsargiems, bet nepanikuoti. Kaip minėta, senesni tefloniniai paviršiai tikriausiai buvo pagaminti naudojant PFOA - medžiagą, kuri, įkaitinta iki labai aukštos temperatūros, siejama su .kancerogeniškumas, endokrininės sistemos ir inkstų funkcijos sutrikimai ir jis praktiškai nepašalinamas iš kūno.

Taip pat kyla pavojus dėl ilgalaikio PFOA garų įkvėpimo. Jie pradeda išsiskirti esant 260 °C temperatūrai, o nuo maždaug 300 °C temperatūros gali sukelti vadinamąjį polimerų dūmų karštinė. Jo simptomai panašūs į klasikinio gripo, tačiau, skirtingai nuo jo, jis labai greitai išnyksta. Vis dėlto tiesa ta, kad šios problemos dažniau pasireiškia žmonėms, dirbantiems su PFOA pramonės įmonėse, kuriose gana dažnai būna aukšta temperatūra ir ilgą laiką išsiskiria garai. Įprastai gaminant maistą tefloninė keptuvė (jei jos neperkaitinate) įkaista iki maždaug 150 °C, todėl pavojaus karščiuoti nuo polimero garų nėra.

Tačiau jei namuose turite paukštį, visada saugokitės, nes net ir nedidelė PFOA garų koncentracija jam yra mirtina.

Tačiau daugiausia dėmesio reikėtų skirti sugadinti tefloniniai indai! Labai tikėtina, kad paviršiaus dalys patenka į ruošiamą maistą, o iš jo - į virškinimo sistemą. Ji jas išstums, bet kas nori teflono savo organizme? Štai tada verta išmesti seną tefloninę keptuvę ir pakeisti ją nauja, nekenksminga jūsų sveikatai.

Mūsų patarimas
Taip pat skaitykite
->
nepřilnave panve
Kaip išsirinkti geriausią nepridegančią keptuvę?
Jei jums įdomu, kokios yra šiuolaikinių paviršių nelimpančios savybės, kodėl bent viena tokia kokybiška keptuvė šiandien yra visiškai būtina virtuvėje ir, svarbiausia, kaip išsirinkti tinkamą nelimpančią keptuvę, skaitykite toliau.

Geriausi nepridegantys puodai pagal klientų atsiliepimus


non stick pans
3 saugaus maisto gaminimo ant nepridegančios keptuvės žingsniai
Jei norite, kad jūsų nelimpanti keptuvė džiugintų jus ilgus metus, pakanka laikytis kelių paprastų taisyklių:

  1. Venkite perkaitimo
    Neįkaitinkite tuščios keptuvės ir visada kepkite ant vidutinės ugnies.
  2. Švelnūs įrankiai
    Pamirškite metalinius šaukštus ir apverstuvus - medis, plastikas arba silikonas yra vieninteliai tikri nelimpančių paviršių draugai.
  3. Budrumas žalos atveju
    Jei pastebėjote, kad paviršius subraižytas, indus reikia pakeisti. Niekas nenori, kad į maistą patektų teflono ar kitų nelimpančių paviršių gabalėlių.
neprilnava panvicka
Nepridegančių indų privalumai
Dėl šiuolaikinių technologijų ir griežtų standartų šiuolaikiniai nepridegantys indai yra saugūs, nes juose nėra kenksmingų medžiagų, tokių kaip PFOA, be to, jie turi keletą nenuginčijamų privalumų:

  • Lengvas valdymas
    Nelipnus patiekalai viduje yra aliuminio korpusas, todėl net didelės keptuvės yra lengvos ir su jomis lengva dirbti.
  • Lengva priežiūra
    Maisto likučiai lengvai nuslysta nuo paviršiaus, todėl valymas trunka maždaug tiek pat laiko, kiek ir lėkštės plovimas.
  • Prieinamumas
    Nelipnus keptuvės a puodai yra įvairių kainų kategorijų, todėl kiekvienas gali išsirinkti.
Nelipnios keptuvės

teflonova panvicka

Galutinis verdiktas

Dėl originalaus teflono verta įspėti, tačiau šiuolaikiniai nelimpančios dangos indai gaminami atsižvelgiant į sveikatą, todėl dėl to nerimauti nereikia. Jei ieškote visiškai saugaus, tačiau nelimpančio sprendimo, puikus pasirinkimas yra titano keptuvės if puodaikurie pasižymi patvarumu, ilgaamžiškumu ir puikiais kepimo rezultatais.

Titano keptuvės

Kokybiškos titano keptuvės


Mūsų patarimas
Taip pat skaitykite
->
titanove panve
Titano keptuvės: revoliucija maisto gaminimo srityje!
Pastaraisiais metais titanas tapo viena populiariausių nelimpančių medžiagų virtuvės įrangoje, įskaitant, žinoma, keptuves. Sužinokite daugiau apie šią revoliucinę medžiagą ir sužinokite, kaip išsirinkti geriausią titano keptuvę.
DUK
Dažniausiai užduodamas klausimas
Ar saugu naudoti teflonines keptuves?
Taip, tinkamai naudojamos jos yra saugios. Venkite perkaitinti aukštesnėje nei 260 °C temperatūroje.
Kaip prailginti tefloninės keptuvės tarnavimo laiką?
Naudokite medinius arba silikoninius įrankius ir plaukite rankomis.
Ar galiu naudoti tefloninę keptuvę ant indukcinės kaitlentės?
Taip, jei ant jo nurodyta, kad jis suderinamas su indukcija.
Kodėl ant tefloninės keptuvės atsiranda įbrėžimų?
Dėl metalinių indų, netinkamo valymo ar laikymo.
Ar galima kepti ant tefloninės keptuvės be riebalų?
Taip, paviršius nepridegantis, todėl galima kepti be riebalų.