Plienas yra patvarus, gerai praleidžia šilumą ir tarnaus ilgus metus. Kadangi jis iš dalies pasižymi natūraliomis nelimpančiomis savybėmis (tačiau tinkamai iš pradžių išdegus ir prižiūrint), jo paviršiaus nereikia papildomai apdoroti nelimpančiu paviršiumi. Dėl to maisto gaminimas ant plieno yra švelnus ir saugus sveikatai.
Norite gaminti efektyviau, sveikiau ir paprasčiau? Tuomet neabejotinai kokybiška neprideganti keptuvė taps geriausiu jūsų draugu virtuvėje. Jei jums įdomu, kokios yra šiuolaikinių paviršių nelimpančios savybės, kodėl bent viena tokia kokybiška keptuvė šiandien yra visiškai būtina virtuvėje ir, svarbiausia, kaip išsirinkti tinkamą nelimpančią keptuvę, sekite toliau.
Šiek tiek istorijos: nuo teflono iki titano ir deimantų
Nelimpančių paviršių ištakos siekia laboratorijas; jų kūrimas prasidėjo 1930 m., kai buvo atrastas PTFE junginys, dabar gerai žinomas kaip teflonas. Iš pradžių jis buvo naudojamas karinėms reikmėms, o netrukus dėl atsparumo karščiui, beveik nepriekaištingų nelimpančių savybių, lengvo valymo ir gebėjimo gaminti maistą su minimaliu riebalų kiekiu pateko į mūsų virtuves.
Tačiau niekas nėra rožėmis klota, todėl susirūpinimas dėl sveikatos paskatino sukurti keramines nelimpančias dangas, kurios pasižymi didesniu patvarumu ir saugumu, ir net jų variantus su titano ir deimantų apdaila, kad būtų dar geresnis atsparumas ir šilumos laidumas.
"Kulina" galite rinktis iš plataus nepridegančių keptuvių asortimentonuo tradicinio aliuminio, plieno, geležies ar ketaus iki prabangaus titano. Kiekviena medžiaga pasižymi unikaliomis savybėmis - ilgaamžiškumu, sveikumu, šilumos laidumu ir galiausiai kaina. Kartu patyrinėkime, kuri keptuvė bus geriausias pasirinkimas jūsų virtuvei.
nepridegančių keptuvių
Nelimpančios keptuvės turi daug privalumų, kuriuos įvertins kiekvienas, prisėdęs prie viryklės. Apžvelkime keletą pagrindinių nepridegančių keptuvių privalumų:
Keletas trūkumų, į kuriuos reikia atsižvelgti naudojant kai kurias medžiagas
Nors nelimpančios keptuvės paprastai turi nemažai privalumų, reikia atidžiai pasirinkti tinkamą medžiagą ir žinoti jos naudojimo ribas.
- Apribojimai esant aukštai temperatūrai ir naudojant metalinius įrankius: Pagrindinis kai kurių nepridegančių keptuvių trūkumas yra ribotas jų atsparumas aukštai temperatūrai, kuri gali pažeisti nepridegantį paviršių ir sutrumpinti keptuvės tarnavimo laiką. Taip pat reikėtų pasirūpinti, kad būtų naudojami įrankiai, kurie nepažeidžia paviršiaus - todėl metalinius įrankius pakeiskite mediniais arba silikoniniais - jautresnėms dangoms, paprastai teflono ar keramikos.
- Nusidėvėjimas ir poreikis pakeisti: Žarnos su nelimpančia danga nėra tokios ilgaamžės kaip plieninės ar ketaus analogiškos žarnos. Po tam tikro naudojimo laiko, nepaisant tinkamos priežiūros, paviršius gali būti pažeistas ir prarasti nelimpančias ir saugias savybes.
- Galimas pavojus sveikatai, jei pažeistas paviršius: Pažeidus nelimpančios keptuvės paviršių, gali išsiskirti dalelės arba cheminės medžiagos, kurios gali būti kenksmingos, ypač tai pasakytina apie senesnes keptuves su PTFE danga (pvz., teflono). Laimei, naudojant naujesnes technologijas ir medžiagas, ši rizika sumažinta iki minimumo, tačiau vis tiek svarbu atkreipti dėmesį į tinkamą priežiūrą ir laiku pakeisti keptuvę.
Geriausios nepridegančios keptuvės pagal klientų atsiliepimus
Kaip vertinamos skirtingos medžiagos?
Ką jau kalbėti apie baltą keraminį keptuvių paviršių, kuris yra elegantiškas ir gražus. Tačiau pats nepridegantis paviršius nėra pats geriausias, todėl reikia naudoti bent šiek tiek riebalų. Tačiau keraminę keptuvę lengva prižiūrėti, ji šiek tiek patvaresnė, palyginti, pavyzdžiui, su teflono keptuve, ir jos taip lengvai nesubraižysite.
Ketaus luitas - dar viena natūrali, netoksiška ir iš dalies natūraliai nelimpanti medžiaga. Ketaus keptuvė už tinkamą priežiūrą atsilygins ilgaamžiškumu, ypatingu ir matmenų stabilumu.
Privalumas tas, kad ketaus keptuvę galite saugiai naudoti ant bet kokio tipo viryklės, įskaitant indukcinę. Po pirmojo įkaitinimo ir pakartotinio naudojimo nelimpančios savybės ir toliau didėja.
Titano keptuvė bus itin atspari dilimui ir ilgaamžė. Titano indai pasižymi geru šilumos laidumu ir labai padoriu nelimpančiu paviršiumi, todėl užtikrina efektyvų ir sveiką maisto ruošimą. .
"Titan" taip pat yra lengvas, jį lengva valdyti ir lengva prižiūrėti, net plauti indaplovėje. Gali atrodyti, kad titano keptuvės turi daug privalumų, tačiau būkite pasirengę už šiuos privalumus sumokėti šiek tiek daugiau, palyginti su kitomis medžiagomis.
Aliuminis pats savaime nėra pats geriausias sveiko maisto gaminimo būdas. Todėl aliuminio keptuvės padengtos nelimpančia danga, kuri apsaugo maistą ir užtikrina lengvą paruošimą.
Aliumininės keptuvės paprastai yra lengvos ir nebrangios, tačiau jų trūkumas yra tas, kad, ypač pigesnių modelių, jas galima lengvai pažeisti - deformuojantis aukštesnėje temperatūroje arba subraižant nelimpančią dangą. Taigi, kaip ir kitur, verta investuoti į kokybišką patikrinto prekės ženklo keptuvę.
Silikoniniai, mediniai ir plastikiniai indai
Šiuolaikiniai indai su nelimpančiu paviršiumi dabar yra gana atsparūs įbrėžimams. Tačiau vis tiek verta naudoti indus, pagamintus iš medžiagų, kurios pašalina pažeidimų riziką, pavyzdžiui, medžio, plastiko ar silikono.