Pateikiame išsamų japoniškų peilių - įrankių, kuriuose dera tikslumas, aštrumas, meistriškumas ir nepriekaištingas dizainas - vadovą. Patarsime, kaip juose orientuotis, kaip išsirinkti tinkamą peilį ir kaip jį prižiūrėti, kad kuo ilgiau išlaikytų savo kokybę.
Japoniškų peilių tipai
"Gyuto" yra universalus virtuvės peilis, panašus į europietišką virtuvės peilį, tačiau lengvesnis ir aštresnis, todėl juo galima pjaustyti smulkiau ir tiksliau.
Dėl plonos ir šiek tiek išlenktos geležtės jis puikiai tinka labai smulkiems ir tiksliems pjūviams. Jis ypač tinka pjaustyti mėsą, žuvį ir ne tokias kietas daržoves, tačiau juo galima atlikti ir subtilesnius darbus, pavyzdžiui, filė ar smulkinti žoleles.
Gyvulio peiliai
"Santoku", kas išvertus reiškia "trys dorybės" arba "trys įgūdžiai", yra universalus įrankis, idealiai tinkantis pradedantiesiems virėjams arba tiems, kurie virtuvėje gali išsiversti su vienu dideliu peiliu.
Jis turi plačią, beveik plokščią geležtę su tiesia arba šiek tiek lenkta briauna, dėl kurios juo galima pjaustyti, kapoti ir pjaustyti įvairias žaliavas (galbūt išskyrus kaulus - tam kur kas geriau tinka europietiškas ).virėjo peilis).
Dar vienas "santoku" peilio privalumas - išskirtinis ašmenų plotis, kuriuo galima gabenti smulkintus ingredientus.
Santoku peiliai
"Nakiri" yra specialiai daržovėms pjaustyti sukurtas peilis. Dėl stačiakampio formos geležtės su tiesia apatine briauna jis užtikrina, kad pjaustant visa geležtė liestų pjaustymo lentą, todėl pjaustant išvengiama nepilnų pjūvių.
Dėl tvirto peilio taip pat lengva perkelti susmulkintas daržoves į keptuvę ar dubenį. Dėl didesnio nakiri peilių svorio lengviau pjaustyti kietas daržoves.
Nakiri peiliai
Yanagiba yra japonų kulinarijos tradicijų simbolis, nes tai peilis, specialiai sukurtas suši ir sašimi ruošimui arba žuvies pjaustymui plonais griežinėliais, nepažeidžiant mėsos tekstūros.
Dėl ilgų, siaurų ašmenų su viengubu ašmeniu juo galima sklandžiai pjauti vienu judesiu.
Kiritsuke - tai peilis ilga, siaura geležte ir būdingu nuožulniu galu, primenančiu dalgį. Tokia forma idealiai tinka smulkiems ir tiksliems pjaustymams bei sudėtingesniems maisto ruošimo būdams.
"Kiritsuke" laikomas peiliu labiau patyrusiems virėjams, nes jo valdymas reikalauja tam tikrų įgūdžių. Tačiau juo galima pjaustyti žuvį ir mėsą, taip pat ruošti daržoves, todėl jis yra labai universalus virtuvės įrankis.
Kiritsuke peiliai
Japoniškų peilių geležtės
Japoniškų peilių ašmenims gaminti naudojamas įvairių rūšių plienas:
- Geriausias iš jų yra damaskinis plienas. Tai mažo ir didelio anglies dioksido kiekio plieno mišinys, kuris yra itin tvirtas, todėl gali ilgai išlikti aštrus, taip pat atsparus korozijai ir pasižymi išskirtiniu dizainu.
- taip pat išsiskiria aštrumu ir tvirtumu.anglinis plienasTačiau jis yra jautresnis korozijai, todėl reikia atsižvelgti į reguliarią priežiūrą.
- Pagrindinis japoniškų peilių iš privalumasnerūdijantis plienas yra jų prieinamumas ir tai, kad jie nerūdija. Tačiau nerūdijančiojo plieno geležtė nėra tokia tvirta, todėl ji greičiau susidėvi ir ją reikia dažniau galąsti.
Japoniškų peilių rankenos
Tipiškas japoniškas peilis turi medinę rankeną. Tačiau dabar galima įsigyti ir peilių su metalinėmis arba kompozitinėmis rankenomis. Kiekviena medžiaga turi savų privalumų ir trūkumų:
- Mediena yra stilingas ir malonus liesti, tačiau bėgant metams ant jo gali atsirasti nusidėvėjimo požymių, be to, jį reikia prižiūrėti, kad neišdžiūtų.
- Metalas atrodo skoningai ir profesionaliai, tačiau gali būti slidus, ypač jei yra drėgnas ar purvinas.
- Sudėtinis yra praktiškas, ilgai tarnauja, tačiau paprastai virtuvei nesuteikia tiek daug elegancijos.
Kaip dažnai galąsti japonišką peilį
Galandimo dažnumas priklauso nuo to, kaip dažnai naudojate peilius:- Jei su jais dirbate kasdien, galąskite juos kartą per 1-2 savaites.
- Jei juos naudojate tik kelis kartus per savaitę ar net rečiau, pakaks galąsti kartą per mėnesį.
- Naudojant profesionaliai, patartina galąsti bent kas antrą dieną.
- Nepamirškite, kad bent kartą per metus būtina profesionaliai pagaląsti peilius.
Kaip valyti japoniškus peilius
Venkite plauti indaplovėje. Karštas vanduo ir tabletėse esantys tirpikliai gali palaipsniui pažeisti ašmenų ir rankenos struktūrą ir sukelti ankstyvą nusidėvėjimą. Todėl po naudojimo peilį plaukite minkšta kempine ir švelniu plovikliu, o tada kruopščiai nusausinkite.minkšta šluoste.
Kur laikyti japoniškus peilius
Peilius laikykite blokuose, lentynose, ant bėgių arba
Geriausi japoniški peiliai pagal klientų atsiliepimus
Japoniškų peilių prekės ženklai
Vienas geidžiamiausių japoniškų peilių gamintojų yra MIYABI. Tai prekės ženklas, kuriame tradicijos derinamos su šiuolaikinėmis technologijomis ir kuriam pavyksta pagaminti aukščiausios kokybės peilius. Jis seka Seki miesto, kuris garsėja samurajų kardų gamyba, meistriškumu. Savo peiliams gaminti naudoja aukščiausios kokybės damasko ir anglinį plieną. Be to, kiekvienas peilis kruopščiai kalamas ir galandamas rankomis, o tai apima iki 100 etapų ir paprastai trunka kelias savaites. MIYABI peiliai yra ne tik įrankiai, skirti tiksliai ir efektyviai paruošti maistą, bet ir meno kūriniai, atspindintys Japonijos kultūrą ir tradicijas.
Kiti populiarūs gamintojai: Dellinger,Kaltiniai arba Yaxell.