Neturite kepsninės arba svarstote pirkti naują? Nežinote, kurią pasirinkti, nes rinkoje yra tiek daug skirtingų tipų? Padėsime išsirinkti tinkamą. Nesvarbu, ar planuojate kepti sode, balkone, terasoje ar namuose, rasite viską, ko reikia, kad kepimas pavyktų. Mūsų dėka galėsite išsikepti geriau...
Kurią kepsninę rinktis?
Tinkamas kepsninės pasirinkimas – tai visų pirma, reiškia pagalvoti, kokius degalus noriu ar galiu naudoti, kokio dydžio turi būti kepsninė, už kokią kainą man jos reikia ir, jei reikia, koks kepimo stilius man labiau patinka.
Užduokite sau tokius kalusimus
- Kodėl aš noriu kepsninės? Ar perkate ją retkarčiais kepti ant grotelių su šeima, ar norite tapti profesionalu? Ar norite kepti ant grotelių namuose ar sode? Turėtumėte gerai pagalvoti, kam skirsite kepsninę.
- Kaip dažnai ją naudosiu? Ar norite kepti ant grotelių reguliariai ar tik retkarčiais? Perkant kepsninę labai svarbu atsižvelgti į maisto kiekį, kuris bus ant grotelių. Tikrai neapsimoka pirkti kepsninės už 1800 eurų, jei žinote, kad naudosite ją vieną kartą per metus.
- Kokią didžiausią sumą noriu mokėti? Nusistatykite kainos ribą, kurią norite investuoti į savo kepsninę, ir pasirinkite konkrečias funkcijas bei įrangą, už kurią norite mokėti daugiau.
- Kokiam skaičiui žmonių aš paparastai kepsiu? Svarbus ir kepimo paviršius. Jei mėgstate rengti sodo šventes daugeliui svečių, tikrai nepirksite tokios pačios kepsninės kaip, pavyzdžiui, sutuoktinių pora, kuri valgį gamina tik sau.
- Ar kepsninė bus pastovioje vietoje, o gal aš noriu ją pasiimti su savimi keliuajant? Ar kepate tik balkone ar terasoje, o gal kepsninė yra jūsų mėgstamiausia palydovė kelionėse ir išvykose? Jei norite, kad ji būtų mobili, pirmiausia turėtumėte pagalvoti apie jos išskleidimo ir sulankstymo galimybę, svorį, bet kartu ir patvarumą.
Tada pagalvokite apie šiuos klausimus
- Ar teikiate pirmenybę tam tikrai degalų rūšiai? Skirtingi degalai kainuoja skirtingai, veikia skirtingai ir panašiai. Ar naudodami dujas jaučiatės užtikrinti? Mėgstate romantišką anglies pojūtį ar renkatės švaresnį maistą be pelenų? Jei svarstote apie elektrinį grilį – ar pakankamai arti turite elektros lizdą?
- Kokia mano patirtis su kepsninėmis? Jei kepate ant grotelių tik per šventes, neverta investuoti į aukščiausios klasės modelius. Apsvarstykite savo galimybes ir įsigykite kepsninę, kurią galėsite tvarkyti ir naudosite.
- Kaip sandėliuosiu kepsninę, pasibaigus sezonui? Jei ketinate palikti ją lauke žiemai, ji turi būti kitokio tipo nei tas, kurį reikia laikyti šiltai ir sausai.
- Ar turiu ypatingų norų dėl jos išvaizdos? Jei kepsninė turėtų būti namo ar sodo dalis, jos stilius turi atitikti jį.
Pagrindiniai kepsninių tipai
Kepsninės pirmiausia klasifikuojamos pagal šilumos šaltinį (t. y. „kuro“ tipą). Plačiausias pasirinkimas – sodo kepsninę renkatės tada, kai turite pakankamai vietos. Galite rinktis iš klasikinių anglinių, dujinių ir – jei yra sodo elektros jungtis – elektrinių grilių. Kita vertus, mažesnės kepsninės puikiai tiks balkone ar terasoje, kur klasikinės anglies kepsninės nerekomenduojamos. Elektrinė kepsninė yra patogi ir gali būti naudojama kaip sodo ar virtuvės grilis.
Elektrinės kepsninės
Tiesiog prijunkite prie elektros lizdo ir grotelės. Terasoje, balkone ir namuose. Nerūkoma ir draugiška aplinka
Anglinės kepsninės
Tikra kepimo ant grotelių atmosfera su karštomis anglimis ir nepakartojamu mėsos bei žuvies skoniu, kvepiančiu dūmais.
Dujinės kepsninės
Greitas kaitinimas, didelis efektyvumas, paprastas naudojimas ir lengvas valymas. Suteikia didelį komfortą net ir mažiau patyrusiems naudotojams.
Laužavietė
Galimybė kepti ant grotelių ir ilsėtis prie atviros ugnies. Stilinga laužavietė yra gražus sodo priedas, kuris vėsesnius vakarus pavers dar malonesniais.
Elektrinės kepsninės
Tereikia maitinimo lizdo. Pajungimas greitas ir saugus, o valymas paprastas. Rinkitės iš mažų kompaktiškų grotelių, kurias patogu naudoti patalpose, ir didesnių modelių didesnėms grupėms. Gaminant nesusidaro pelenų ar dūmų, todėl kepimas ant grotelių gali būti sveikesnis. Elektrinės kepsninės taip pat daro mažiausią poveikį aplinkai. Tačiau minusas yra bendras malonumas kepti ant grotelių ir būdingo ant grotelių keptos mėsos skonio nebuvimas.
Privalumai ir trūkumai
Anglinės kepsninės
Kelionės su šiomis kepsinėmis tai klasika, kuria daugelis gurmanų negali pasisotinti. Ji įkaista lėčiau nei elektrinė ar dujinė kepsninė, o maisto ruošimas ir priežiūra reikalauja daugiausiai pastangų. Tačiau daugeliui žmonių skonis vertas papildomų pastangų. Taip pat galite rinktis mažesnius modelius, kuriuos lengva pasidėti ant stalo, net ir mažiausiame balkone, arba supakuoti į automobilį iškylai.
Privalumai ir trūkumai
Dujinės kepsninės
Labai patogus paruošimas, greitas ir lengvas kaitinimas bei didelis efektyvumas. Jos veikia propano-butano dujomis, kurių galima įsigyti beveik bet kurioje degalinėje. Lengva prižiūrėti ir valyti. Kepant ant grotelių nesusidaro dūmai ar pelenai, o dujinėse kepsninėse dažnai įrengiamas riebalų separatorius, kad riebalai neišbėgtų.
Privalumai ir trūkumai
Laužavietė
Ieškote efektingos terasos ar sodo puošmenos, kuri taptų vasaros vakarų sode širdimi? Tokia vieta gali būti laužavietė. Graži vieta, kur saugiai dega ugnis ir kurią galima naudoti kepant mėsą. Remundi laužavietės – tai grotelės, suteikiančios galimybę sėdėti aplink „stalą“, kurio centre dega ugnis. Kita vertus, Eva Solo arba Höfats laužavietės yra dizaino elementai su atvira ugnimi, kurie, priklausomai nuo tipo, gali būti naudojami su grilio planča arba grilio grotelėmis.
Kepsninių priedai
Ne tik kepimas ant grotelių yra labai smagu, bet ir mokytis tai daryti. Neužtenka uždėti mėsą ant grotelių ir laukti, kas nutiks. Kokybiški rezultatai užtrunka ir reikalauja dėmesio bei tinkamos įrangos. Kokius daiktus būtina turėti kepant ant grotelių?
Degalai
Medžio anglis, medžio drožlės, bioetanolis – visa tai galima rasti Kulina parduotuvėje.
Mėsos termometras
Kada mėsa bus paruošta? Galite patikrinti naudodami savo mobilųjį telefoną. Belaidis mėsos termometras leidžia lengvai kepti ant grotelių net pradedantiesiems.
Prijuostė kepant kepsninėje
Nėra grilio meistro be prijuostės. Kepimas ant grotelių nėra švarus reikalas ir niekam nereikia dėmių nuo nuvarvėjusių riebalų ar apdegusių marškinių, ypač jei turite svečių.
Kepsnių peiliai
Pasirengę? Ar nekantraujate valgyti? O kad viskas būtų kaip pagal laikrodį, geriausia svečiams pasiūlyti kepsnių stalo įrankius. Dantyti peiliai ir aštrios šakutės yra specialiai sukurti ant grotelių keptiems patiekalams.