Grūstuvėlės

1 items total
Bordo raudonos spalvos grūstuvas su plaktuvu, Emile Henry EH340255

Skiedinys ir plaktuvas - jūsų universalus šlifavimo įrankis

Skiedinys ir plaktuvas - šiek tiek istorijos

Skiediklio ir grūstuvo istorija yra labai plati ir siekia tūkstančius metų. Manoma, kad pirmykščiai žmonės malė ir maišė maistą naudodami pirmąjį skiediklį ir grūstuvą. Laikui bėgant skiedinio ir plaktuvo naudojimas plėtėsi ir jis tapo būtina įranga daugelyje pramonės šakų, įskaitant chemiją, kulinariją ir mediciną.

Net ir šiandien daugelyje kultūrų, kurios akcentuoja tradicinio maisto gaminimo autentiškumą ir meistriškumą, gaminant maistą vis dar plačiai naudojami skiedikliai ir plaktuvai. Tai universalus prietaisas, kuriuo galima malti prieskonius ir žoleles, maišyti ir maišyti ingredientus, ruošti pesto, marinatus ir pastas.

Kokia yra pagrindinė skiediklio ir plaktuvo funkcija?

Pagrindinė virtuvinio skiediklio ir plaktuvo paskirtis - sumaišyti ir sumalti ingredientus, ypač sausus, į smulkius miltelius ar pastą. Virtuvės šefai dažnai naudoja skiediklį ir plaktuvą žolelėms, prieskoniams ir sėkloms sutrinti, kad pagamintų aromatingus mišinius marinatams, įtrinti ir padažams. Sudedamąsias dalis galima smulkinti ir maišyti skiedikliu ir plaktuvu, jų nekaitinant, nes tai kartais gali pakeisti jų skonį ar kvapą.

Smulkintuvai ir grūstuvai taip pat dažnai naudojami gaminant pastas, pavyzdžiui, pesto, kario pastą ir prieskonių trintuvus. Šviežias žoleles ir prieskonius susmulkinus ir sumalus skiedikliu ir grūstuvu, išsiskiria jų skonio junginiai ir natūralūs aliejai, todėl gaunamos aromatingesnės ir kvapnesnės pastos. Be to, riešutus, sėklas ir grūdus galima susmulkinti į smulkius miltus, kuriuos vėliau galima naudoti daugelyje kepimo receptų.

Kuo skiriasi skiediklis nuo prieskonių malūnėlio?

Pagrindinis skirtumas tarp skiediklio ir trintuvo bei prieskonių malūnėlio yra malimo būdas. Skirtingai nuo prieskonių malūnėlio, kuriame ingredientai smulkinami ir malami mechaniniu arba elektriniu būdu, skiediklyje ir grūstuve ingredientai turi būti fiziškai susmulkinami ir sumalami.

Skiedinys ir plaktuvas puikiai tinka smulkinti nedidelį kiekį ingredientų, o šiurkštus skiedinio paviršius padeda išskleisti aliejų ir ingredientų aromatus.

Kita vertus, prieskonių malūnėliai skirti didesniam ingredientų kiekiui apdoroti, yra greiti ir puikiai tinka, kai vakarienės metu ant stalo reikia papildomų prieskonių.

Jei virtuvėje mėgstate gerą skonį, jus taip pat gali sudominti mūsų siūlomi peiliai žolelėms, vadinamieji mezzalunas, virėjo peiliai, taip pat mūsų prieskonių kolekcija.